Loading...
Keramika Bránice SK Keramika Bránice

Potrebujete poradiť, alebo objednať?
 +420 702 333 171  (po-pá 8-18 h)

V septembri máme na záhradkách veľmi naponáhlo. Stihli ste všetko?

25.09.2020 21:41

September sa pomalými krôčikmi chýli ku koncu a každý záhradkár s nami bude isto súhlasiť, že práve v tomto mesiaci je na záhradke naozaj veľa čo na práci. Jeseň je definitívne tu a našou úlohou je pripraviť milovanú záhradku na dlhý zimný odpočinok.

Dôležitou úlohou je schovanie rastliniek pred studeným obdobím, ktoré tu bude čo nevidieť. Niektoré rastlinky totiž zimu neznesú a prvé ranné mrazíky, ktorých sa čoskoro iste dočkáme, by im mohli ublížiť. Chúlostivé rastlinky preto uložte do tepla, nech tam zimu prečkajú v pohodlí a bezpečí.

Zabudnúť by ste nemali ani na zber posledných kúskov tohtoročnej úrody. V septembri je zber sladkého ovocia v plnom prúde, takže ak máte na záhrade ovocné stromy, iste máte naponáhlo, aby ste všetky dobroty uložili napríklad do pivnice a počas zimy si na sladkých dobrotách pochutnali, alebo plody zo záhradky spotrebovali napríklad do kompótov alebo domácich džemov.

Pozornosť si zaslúžia aj bylinky. Keď mu je na svojej záhradke pestujete na záhone, väčšina z nich by mala zimu prečkať bez výraznej ujmy. Keď ich na svojej záhradke postujete v záhone, alebo napríklad v petrželáku, ten nič nepokazí, keď ich na studené mesiace presunie niekam do tepla. Najmä potom bazalka a oregano vyžadujú teplejšie podmienky, pretože pochádzajú z oblasti Stredozemia a naša zima by im nemusela urobiť dobre.

Aj keď už sa možno vidíte, ako si od záhradky oddýchnete, pretože ste sa na nej počas sezóny nadreli až až, radíme Vám venovať čas príprave záhonov na budúci rok. Apelujeme najmä na zlikvidovanie buriny, pretože keď to starostlivo urobíte ešte tento rok, na jar budúceho roka si ušetríte veľa práce. Akonáhle záhony vyplejete a nič do nich nezasadíte, odporúčame ich mulčovať.