Loading...
Keramika Bránice SK Keramika Bránice

Potrebujete poradiť, alebo objednať?
 +420 702 333 171  (po-pá 8-18 h)

Už je čas na dušičkovú výzdobu: S našou cintorínskou keramikou hrob vynikne

28.10.2021 15:12


K jeseni patrí nielen farebné lístie pozvoľna sa znášajúce zo stromov, skracujúce sa dni a prvé mrazy, ale táto časť roka je neodmysliteľne spojená tiež so spomienkou na našich už zosnulých blízkych, ktorých však stále nosíme vo svojich srdciach. Pamiatka zosnulých alebo "dušičky" pripadajú na 2. novembra.

Pôvabné cintorínske lampy hrob rozžiaria

Aj pre vás má podvečerná prechádzka na cintoríne v období dušičiek zvláštne sentimentálne kúzlo? Hroby sú čerstvo upravené a nechýbajú na nich starostlivo naaranžované vence aj kvetiny. Pomaly končiaci deň zo všetkých strán rozjasňujú malé poblikávajúce svetielka, čo vytvára ľahko tajomnú až magickú atmosféru. 

Každé z týchto svetielok symbolizuje spomienku na našich drahých zosnulých. Ich zapálením dávame najavo, že sme na našich blízkych nezabudli a nezmazateľne sa vryli do našich sŕdc.

Zapálená sviečka krásne vynikne v našej cintorínskej lampe. Tá nesie netradičnú, avšak zároveň decentnú podobu keramickej gule s ozdobnými otvormi. Sviečka je vnútri dobre chránená pred nepriazňou počasia a strach nemusíte mať ani o samotnú lampu, hravo si totiž poradí aj s mínusovými teplotami.

Súčasťou keramickej cintorínskej lampy je praktická podmiska.

Kam s kvetinami? Vo váze alebo mise sa im bude páčiť

Kým dušičkové vence sa obvykle pokladajú priamo na náhrobnú dosku, ostatné kvetinové väzby je potrebné vložiť do nejakej vhodnej nádoby. Rezaným kvetom pristane keramická cintorínska váza. Je už na vás, či si vyberiete elegantnú vysokú vázu alebo dáte prednosť skôr tej, ktorá sa v spodnej časti viac rozširuje.

Možno sa Vám už ale niekedy stalo, že váza na cintoríne počas zimy popraskala, a tým sa nenávratne zničila. Ak máte strach, že cintorínska váza nevydrží tuhú zimu, odporúčame zaobstarať do nej aj špeciálnu plastovú vložku. Tá sa vkladá priamo do vázy a zabráni tomu, aby došlo vplyvom rozťažnosti ľadu k jej popraskaniu.

A k dušičkovej keramike patria pochopiteľne aj nízke cintorínske misy, ktorým sa hovorí žardinky. Majú decentný vzhľad, preto sú univerzálne a môžete ich ľubovoľne osádzať podľa svojho vkusu. Pri umiestnení na náhrobnú dosku nezabudnite ani na glazovanú podmisku.  

Dušičky 2021: Aké kvety vybrať na hrob?

K tradičným dušičkovým kvetom patria chryzantémy. Tie sa výstižne prezývajú Chryzantémy, pretože dobre znášajú nevyspytateľnosť jesenného počasia. Dostať ich v mnohých farebných kultivaroch. S mrazom si dobre poradia aj nežné sirôtky a zabudnúť nesmieme ani na pôvabný vres, ktorý sa teší stále väčšej obľube.

Pokiaľ si na pestovanie živých kvetov netrúfate alebo nemáte možnosť chodiť na cintorín pravidelne sa o ne starať, môžete staviť na kvety umelé. Mnohé z nich sú dnes už na nerozoznanie od tých pravých.

Dokonale zladený celok? Žiadny problém!

Aj na zdanlivýchdala by som skor malých detailoch záleží. Pokiaľ chcete vykúzliť naozaj vkusnú a zladenú výzdobu hrobu, odporúčame zaobstarať sadu cintorínskej keramiky. Jednotlivé kúsky majú rovnakú farbu aj štýl prevedenia, a preto sa navzájom skvele dopĺňajú. Tým vytvárajú pôvabný a jednotný celok.

Pohrebnú sadu tvorí keramická lampa v tvare gule, váza a žardinky. Nesú nadčasové odtiene čiernej, šedej alebo bielej. Konkrétny farebný odtieň odporúčame vyberať s ohľadom na farbu pomníka a náhrobku. Pretože sú ale odtiene našej cintorínskej keramiky neutrálne, prakticky sa nemôže stať, že by sa na hrob nehodila.

Aj na drobných detailoch záleží

Dušičky sú obdobím, kedy spomíname na našich blízkych a uctievame ich pamiatku. Tento sviatok má zvláštny náboj pre veriacich i neveriacich. Bohužiaľ ale existujú ľudia, ktorým nie je nič sväté. Práve v období Pamiatky zosnulých totiž narastá počet krádeží cintorínskej keramiky a dušičkovej výzdoby.

Mnohí z nás tak zažijú smutnú udalosť, kedy sa vyberú na cintorín zapáliť sviečku a zistia, že ich starostlivo naaranžované dekorácie sú preč. Našťastie sa dá odcudzeniu keramických predmetov umiestnených na hrobe jednoducho zabrániť. Celý trik spočíva v personifikovanom nápise. Na naše cintorínske lampy, vázy i žardinky si môžete nechať vyhotoviť zlatý alebo čierny patinovaný text. Akonáhle bude obsahovať konkrétne meno alebo priezvisko, stáva sa pre zlodeja neatraktívnym.