Loading...
Keramika Bránice SK Keramika Bránice

Potrebujete poradiť, alebo objednať?
 +420 702 333 171  (po-pá 8-18 h)

Nechce sa vám vydlabať tekvicu? S tou od nás si prácu ušetríte

03.11.2021 22:40

Jesenné dni sú kratšie, núdza nie je ani o prvé mrazy a hmlisté pochmúrne rána. Napriek tomu má aj táto časť roka svoj malebný pôvab. Krajinu ozdobí nádherne sfarbené lístie padajúce zo stromov, na medziach dozrievajú červené šípky a zo záhradiek sa žne posledná úroda. A k jeseni patria neodmysliteľne aj tekvice a tekvicové dekorácie.



Kde sa vzala, tu sa vzala, oranžová tekvica

PAk by vás zaujímalo, odkiaľ tekvica pochádza, potom treba zamieriť až do Nového sveta. Práve Južná a Stredná Amerika je totiž pôvodnou domovinou tekvicových plodín, kam patrí aj tekvica. Odtiaľ ju priviezol do Európy popri mnohých ďalších rastlinách už Krištof Kolumbus pri svojich zámorských objaviteľských výpravách.

V súčasnosti je tekvica obľúbená a pestovaná po celom svete. Stala sa veľmi žiadanou pre chutnú dužinu, zdravé semienka i cenený olej. A v neposlednom rade sa používa aj ako krásna dekorácia. Bežne na ňu možno naraziť dokonca aj na nejednom slovenskom políčku či záhrade.

Tekvica sa môže pochváliť pestrou škálou odrôd, ktoré sa od seba líšia svojou farbou, veľkosťou i tvarom. Mnohé z nich sú jedlé, niektoré sa však pestujú skôr na okrasné účely. Existuje napríklad tekvica maslová, mexická, špagetová, hokkaido, muškátová a mnoho ďalších…


Halloween 2021 už je za dverami

Tento rok sa oslavuje Halloween 31. 10. 2021. Tento sviatok má prastarú históriu a uctievali ho už starí Kelti. V súčasnosti sa oslavuje predovšetkým v anglosaských krajinách, ku ktorým patrí napríklad Veľká Británia a USA. K hlavným symbolom a typickým dekoráciám Halloweenu patria práve vyrezávané tekvice, do ktorých sa vkladá zapálená sviečka.

Tekvica však nepatrí iba k Halloweenu, ale všeobecne k jeseni. Pokiaľ nie ste priaznivci tohto sviatku, môžete si aj napriek tomu urobiť krásnu jesennú tekvicovú výzdobu, ktorá ozdobí váš dom či byt.


S keramickou tekvicou ozdobíte terasu aj záhradku

Dekorácie z tekvíc sú kúzelné a pekne dotvárajú charakteristickú jesennú atmosféru. Vyrezať tekvicu ale nie je len tak, vyžaduje si to istú dávku trpezlivosti a zručnosti. Z našich tekvíc vykúzlite úžasnú jesennú výzdobu ľahko a počas chvíľky. A navyše vám tekvica vydrží aj na ďalšiu sezónu.



Rozjasnite si nevľúdnu jeseň milou dekoráciou. Veríme, že naše keramické tekvice vykúzlia úsmev na tvári nielen deťom, ale aj dospelým. Báť sa ich určite nemusíte. Majú totiž veselý a trochu lišiacky výraz.

Existuje množstvo odrôd tekvíc. A aj u nás môžete vyberať z rozličných tvarov a veľkostí. Tie najmenšie kúsky majú na výšku približne 12 cm a zmestia sa dobre napríklad aj na okenný parapet. Veľká tekvica, ktorá je vysoká 18 cm, sa stane ozdobou každej záhradky.

Niektorým tekvicám sme dali charakteristickú oranžovú farbu, iné sú v prírodnom béžovom odtieni. Ale pristane im to pokojne aj dohromady, ak si zaobstaráte obe. Dovnútra je možné jednoducho vložiť sviečku, ktorá tekvicu nádherne rozžiari. Vnútri je navyše dobre chránená pred nepriazňou počasia a samotnej tekvici rozhodne neublíži.

Odporúčame neklásť keramickú tekvicu priamo do hliny, ale skôr na pevný podklad. Páčiť sa jej bude napríklad na balkóne, terase, okennom parapete, pri vchodových dverách, v záhradnom altánku či na kameni v skalke.

Aké miestečko vyberiete pre tekvicu vy?