Loading...
Keramika Bránice SK Keramika Bránice

Potrebujete poradiť, alebo objednať?
 +420 702 333 171  (po-pá 8-18 h)

Kvetináče môžu zdobiť domov aj cez zimu

05.11.2021 23:07

Jeseň je už v plnom prúde. Záhrady sme už väčšinou pozbierali a namiesto záhonov ich teraz zdobí záplava farebných listov zo stromov. Aj príroda sa pomaly a isto pripravuje na zimu. Túžite po rozkvitnutom balkóne, terase alebo záhrade? Nič nie je stratené, teraz môžete vysadiť kvetináče. Stačí si vybrať správne rastliny.



Ktoré rastliny prežijú zimu v kvetináčoch?

Jednou z najobľúbenejších kvetín, ktoré zvládajú chladné počasie, je pôvabný vres. Celú zimu sa môžete tešiť z jeho jemných fialových, ružových alebo bielych kvetov. Uprednostňuje kyslejšiu a priepustnejšiu pôdu. A aby ste sa mohli odmeniť jeho krásou, nezabudnite, že substrát by nikdy nemal úplne vyschnúť.

Aj počas pravej ladovskej zimy môžete obdivovať čemericu, ktorá je právom nazývaná "kráľovnou zimy". Táto trvalka odoláva aj mrazu. Približne od polovice zimy vytvára krásne biele, ružové, fialové alebo zelenkavé kvety.

Ak do kvetináčov pridáte odolné vždyzelené rastliny, výsledok bude úchvatný. Niektorým druhom papradí, brečtanu, borievky, skalničiek alebo drôtovca sa darí aj v chladnej polovici roka. Môžete tiež staviť na buxus alebo zimostráz s jeho čarovnými listami. 

V neposlednom rade si pozornosť zaslúžia aj okrasné trávy. Mnohé z nich zvládajú teploty hlboko pod bodom mrazu a môžu byť aj čarovné. Medzi najžiadanejšie druhy patrí ostrica japonská a ozdobnica čínska. Okrem toho sa niektoré okrasné trávy sfarbujú do úžasných odtieňov modrej, červenej alebo oranžovej. Aj v zime môžu kvetináče hrať pestrými farbami.




Ste zasadení? Teraz je čas vybrať vhodné miesto

Jesenné a zimné obdobie sa vyznačuje výkyvmi počasia, ktoré vás niekedy môžu zaskočiť. Nie je ničím výnimočným, že nezvyčajne príjemné teploty klesnú v priebehu niekoľkých hodín hlboko pod bod mrazu alebo že sa slnečná modrá obloha náhle zatiahne a spôsobí veľkú snehovú búrku.

Veľké zmeny počasia nie sú príjemné pre nikoho z nás a samozrejme, neprospievajú ani rastlinám. Kam ich teda môžete umiestniť, aby im chlad čo najmenej uškodil? V ideálnom prípade im nájdite náveterné miesto. Tým sa zabráni aj prevráteniu nádoby a jej odfúknutiu pri víchrici alebo nárazovom vetre. Kvety by mali byť primerane chránené pred dažďom a snehom.

Nezabúdajte, že aj v zime budú potrebovať zálievku, hoci môže byť menej výdatná ako v horúcom lete. Výber správneho miesta a náležitá starostlivosť zabezpečia, že sa im bude dariť a budú krásne kvitnúť.



Naše keramické hrnce si poradia s mrazom

Tradičné keramické kvetináče sú stále jedny z najobľúbenejších. A niet divu, keramika sprevádza ľudstvo už tisícky rokov. A po takú dlhú dobu sa jej vynikajúce vlastnosti dokonale osvedčili.

Keramické kvetináče sa hodia aj na rastliny a sú k dispozícii v mnohých krásnych a moderných dizajnoch. Keramické kvetináče sú pevné a stabilné, takže sa výborne hodia do interiéru aj exteriéru.

Mnohí pestovatelia sa obávajú, že keramika môže v zime nasiaknuť vlhkosťou a následne počas mrazov popraskať. Pri navrhovaní našich výrobkov sme na to mysleli a upravili sme ich tak, aby boli čo najodolnejšie. Preto sa dobre vyrovnávajú so silnými mrazmi.

Ak sa o svoje keramické nádoby obávate aj počas zimy, môžete pre ne nájsť vhodné miesto na lodžii, na krytej terase alebo vo vlastnom dome. Ich vzhľad rozžiari každý interiér.



Ktorý z nich si vyberiete?

Vkusne zasadený keramický kvetináč vytvára príjemnú atmosféru a zútulní každé miesto. Je len na vás, či sa rozhodnete pre osvedčenú klasiku alebo menej tradičný kúsok. Napríklad keramický kvetináč v tvare topánky sa určite stane ozdobou každej domácnosti.



AA nezabudnite, že voňavé bylinky môžete pestovať aj v kvetináčoch z Bránice počas celého roka. Takzvaný petržlák vňať je na tento účel ideálna. Je navrhnutá tak, aby ste v nej mohli ľahko pestovať niekoľko druhov liečivých rastlín. Môžete ich potom kedykoľvek odtrhnúť, napríklad na polievku alebo na prípravu lahodného čaju.